logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Syö värejä!

.: Muut artikkelit aiheesta Yrtit, hedelmät ja marjat

Artikkelikuva

Värikäs ruoka-annos on paitsi kaunis, myös erityisen terveellinen! Värikäs annos houkuttelee syömään enemmän vihanneksia ja niitä voikin huoletta nauttia melkein rajattomasti: ne sisältävät hyvin vähän energiaa, mutta tarjoavat senkin edestä makunautintoa ja terveyshyötyjä.

Vihanneksissa, juureksissa, hedelmissä ja marjoissa on paljon terveydelle välttämättömiä suojaravintoaineita ja flavonoideja. Eri kasvisten ja hedelmien värit johtuvat niiden sisältämistä väriaineista jotka toimivat elimistössä antioksidantteina. Antioksidantit lisäävät vastustuskykyä ja ehkäisevät erilaisia sairauksia kuten syövät ja sydän- ja verisuonitaudit. Antioksidantit estävät myös solujen hapettumista.

Kasvisten viisi eri väriryhmää:

Vihreä
Vihreät salaatit, kaalit, herneet, pavut ja yrtit sisältävät runsaasti viherhiukkasia. Viherhiukkaset antavat niille värin ja kertovat myös suuresta rautapitoisuudesta. Ne sisältävät myös paljon C-vitamiinia, joka taas puolestaan parantaa raudan imeytymistä.

Vihreissä vihanneksissa ja kasvikssissa on runsaasti myös luteiinia ja indolihappoa. Luteiinia saa runsaasti mm. ruusukaalista, parsakaalista, pinaatista, selleristä, avokadosta, selleristä, kesäkurpitsasta ja vihreistä pavuista.

Vihreät vihannekset ovat erinomainen K-vitamiinin lähde. K-vitamiini on tärkeää veren hyytymistekijöiden muodostumisessa.Verenohennuslääkitystä käyttävien kannattaa syödä vihreitä vihanneksia harkiten ja säännöllisin väliajoin.

Punainen
Punaiset kasvikset sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Punaiset marjat ja punainen parika ovat erityisen hyviä C- vitamiinin lähteitä. C- vitamiini on hyväksi mm. hampaille ja luustolle ja antioksidanttina se suojaa elimistöä hapettumiselta.

Vihannesten, hedelmien ja marjojen punainen väri johtuu karotenoideista kuten keltaiset ja oranssit väritkin. Tomaatti, ruusunmarja, vesimeloni ja verigreippi sisältävät runsaasti lykopeeniä. Päin vastoin kuin monet muut ravintoaineet, lykopeeni hyötyy kuumentamisesta: kuumentaminen ja öljyn käyttö parantavat lykopeenin imeytymistä. 

Oranssi ja keltainen
Oranssit vihannekset sisältävät paljon beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Beetakaroteeni on tärkeää ihon ja limakalvojen hyvinvoinnille ja se vaikuttaa myös näkökykyyn. Beetakaroteeni suojaa myös ihoa UV-säteilyltä ja auttaa ruskettumisessa. Porkkanan lisäksi beetakaroteenia on punaisessa paprikassa ja vihreissä kasviksissa.

Keltaiset vihannekset kuten maissi, hunajameloni, keltainen paprika, luumut sekä sitrushedelmät sisältävät usein paljon C-vitamiinia ja ne piristävät. Sienet ovat myös vitamiinipitoisia: keltaiset kantarellit sisältävät D-vitamiina, joka on tärkeä vitamiini hampaiden ja luuston hyvinvointiin. erityisen tärkeää D-vitamiini on meille suomalaisille, koska talven auringoton aika on pitkä.

Sininen ja violetti
Sinisävyiset ja violetit kasvikset, vihannekset ja marjat sisältävät antosyaaneja. Erityisen paljon niitä on luumussa, marja-aroniassa, mustikassa, mustassa viinimarjassa, tummissa rypäleissä ja munakoisossa. 

Punajuuren väriaine on betalaiini. Se toimii elimistössä hapettumisen ehkäisyssä, kuten muutkin antioksidantit.

Vaaleat, valkoiset
Vaaleat kasvikset sisältävät runsaasti kversetiiniä ja allisiiniä. Kukkakaali, valkokaali, omena, sipulit, palsternakka, retikka ja sienet sisältävät erityisen paljon kversetiiniä.

Vaaleat vihannekset sisältävät myös allisiinilla, jota on erityisesti valkosipulissa. Allisiini estää bakteerien, virusten ja sienten kasvua. 

Vaaleaan kasvisryhmään kuuluvat myös mantelit ja pähkinät. Ne sisältävät runsaasti E-vitamiinia, proteiinia sekä hyvälaatuista rasvaa. E-vitamiini on antioksidantti ja C-vitamiini tehostaa marjaa tai hedelmää, niin tehostat E-vitamiinin vaikuttavuutta.