Nykyinen työelämä suosii istumatyötä ja usein vielä näyttöpäätteen tai läppärin äärellä. On tietysti mukavaa kun fyysinen rasitus on monissa ammateissa vähentynyt, mutta istumatyöllä on myös haittapuolensa.
Vaikka istuminen sinänsä ei ole ongelma, sen pitkäaikaisesta ja jatkuvasta harjoittamisesta voi olla merkittäviä haittoja koko keholle ja myös mielelle. Työpäivän aikana voi tulla istuttua useita tunteja ja jos sitä ei tasapainota liikkumisella ja tauoilla, keho voi alkaa oireilla. Mm. lihaskivut, huono ryhti, heikentynyt verenkierto ja mielialan vaihtelut voivat olla seurausta huonosti suunnitellusta työpisteestä ja liikkumattomuudesta.
Tässä joitakin yleisimpiä haittoja, joita istumatyö voi aiheuttaa:
Lihaskivut ja -jännitykset
Pitkäaikainen istuminen voi johtaa lihasjännityksiin ja kipuihin erityisesti alaselässä, niskassa, hartioissa ja reisissä. Tämä johtuu huonosta istuma- tai työasennosta tai vääränlaisesta tuesta työpisteessä.
• Pidä säännöllisiä taukoja, esimerkiksi 5-10 minuutin tauot joka tunti. Kävele, venyttele tai muuta asentoa.
Selkäongelmat
Pitkään istuminen kuormittaa selkärankaa ja tämä voi johtaa selkäkipuihin. Erityisesti alaselkä on altis rasitukselle jos istuma-asento on huono tai tuoli ei tue selkää kunnolla.
• Varmista, että työpiste on ergonominen. Käytä säädettävää tuolia joka tukee selkää ja jalkoja. Säädä näytön ja näppäimistön korkeutta niin että ne ovat mukavassa asennossa.
Verenkiertohäiriöt
Pitkäaikainen istuminen voi hidastaa verenkiertoa erityisesti alaraajoissa. Tämä voi johtaa turvotukseen, laskimotukoksiin (suonikohjut) ja jopa syvälaskimotukoksiin (DVT). Jalkojen liikkumattomuus ja huono verenkierto voivat myös aiheuttaa jalkojen kiusallista puutumista.
• Jos mahdollista, työskentele välillä seisten. Ergonominen istuintyyny saattaa auttaa vähentämään reisiin kohdistuvaa painetta.
Painonnousu ja aineenvaihdunnan häiriöt
Istuminen vähentää luonnollisesti kalorien kulutusta ja hidastaa aineenvaihduntaa. Tämä voi johtaa painonnousuun ja lisääntyneeseen riskiin sairastua metabolisiin sairauksiin kuten tyypin 2 diabetekseen ja sydänsairauksiin.
Huono ryhti ja asento
Pitkä istuminen huonossa asennossa voi johtaa ryhtihäiriöihin. Erityisesti eteenpäin kumartuva tai pään eteen työntävä asento voi aiheuttaa jännitystä niskassa ja hartioissa sekä lisätä kipuja.
• Huolehdi hyvästä ryhdistä, pyri istumaan selkä suorana ja hartiat rentoina.
Henkisen hyvinvoinnin heikkeneminen
Pitkäaikainen istuminen voi vaikuttaa mielialaan ja henkiseen hyvinvointiin. Liian vähäinen liikunta voi pahimmillaan johtaa stressiin, masennukseen ja ahdistukseen.
• Liiku ja ulkoile! Liikkuminen parantaa kehon mielihyvähormonin, endorfiinin tuotantoa, joka taas puolestaan vaikuttaa positiivisesti mielialaan.
Silmien rasittuminen
Jos työtä tehdään pitkään tietokoneen tai näytön ääressä, voi seurauksena olla silmien rasittuminen joka voi ilmetä mm. silmien kuivumisena, punoituksena, näköhäiriöinä ja päänsärkynä.
• Katsele välillä kauemmas, sulje silmät hetkeksi.
Keuhkojen ja hengityselimistön ongelmat
Istuminen voi vaikuttaa hengitystekniikkaan. Pitkään istuminen ja huono asento voivat estää rintakehän laajenemista ja vaikuttaa hengityskapasiteettiin. Tämä saattaa vähentää hapen saantia ja vaikuttaa yleiseen energiatilaan.
• Tee rintakehää avaavia venyttelyliikkeitä, hengitä korostetun voimakkaasti sisään ja ulos.
Keskittymiskyky
Pitkään istuessa keskittymiskyky ja henkinen vireys voivat heiketä.
• Liikkuminen, vaikkapa lyhyt kävely, parantaa verenkiertoa aivoihin ja piristää, sekä auttaa taas keskittymään paremmin käsillä oleviin työtehtäviin.
Haluatko saada tämän tehokkaan Hyaluronihappo -ihonhoitoseerumin puoleen hintaan (vain 5.00 euroa) ostosi yhteydessä?
Lisää ostoskoriin Ei kiitos