logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Siitepöly ja pörriäiset, riesa vai välttämättömyys?

.: Muut artikkelit aiheesta Allergiat

Artikkelikuva

Kevään koittaessa ilman täyttää siitepöly - ja pörriäiset. Toinen saa monet aivastelemaan ja toisia monet jopa pelkäävät. Molemmilla on kuitenkin erittäin tärkeä tehtävä ekosysteemissä, ilman niitä meitä ei olisi olemassa.

Siitepöly
Siitepöly on erilaisten siemenkasvien heteiden ponsissa syntyvää jauhetta, jota syntyy kukkivien ja käpyjä tuottavien kasvien koiraspuolisissa elimissä. Yksittäiset hiukkaset sisältävät kasvin koiraspuolisen gametofyytin. Esimerkiksi tuulen tai hyönteisen kuljettamana siitepölyhiukkanen pääsee emin luotille ja siitä kasvaa siemenaiheeseen tunkeutuva siiteputki. Siiteputken avulla koirasgametofyytin siittiösolu päätyy emin siemenaiheen sisältämän naarasgametofyytin, eli alkiorakon, munasolulle, jonka jälkeen tapahtuu hedelmöitys. Ilman tätä hedelmöittymistä kasvit eivät tuota hedelmiä tai uusia siemeniä lisääntyäkseen.

Siitepölyhiukkaset ovat hyvin pieniä ja niiden koko, muoto ja väri vaihtelevat lajin mukaan. Näiden ominaispiirteiden ansiosta kukat tunnistavat oman lajinsa siitepölyn. Tiedemiehet ovat voineet tutkia eri kasvien esiintymistä eri alueilla eri maakerroksista kaivettujen hiukkasten avulla, koska siitepöly ei maadu.

Siitepöly leviää paitsi tuulen ja hyönteisten, myös veden mukana. Koska pölyttyminen on useimmiten sattumankauppaa, kasvit joutuvat tuottamaan siitepölyä hyvin suuria määriä. Kun kasvit kasvavat lähekkäin, tuulipölytys onnistuu helpommin, mutta etäällä toisistaan kasvavat yksilöt tarvitsevat myös mm. lintujen ja hyönteisten apua. Vaikka eläimet käyttävät pääasiassa mettä ravinnokseen, kukissa vieraillessa niiden vartaloon ja siipiin jää siitepölyä ja seuraavaan kukkaan mennessään ne vievät siitepölyhiukkaset mukanaan.

Siitepöly sisältää proteiinia, rasvoja, aminohappoja, A-, B-, C- ja E-vitamiineja, mineraaleja, fytosteroleita, flavonoideja ja hiilihydraatteja. Ravinnerikkautensa vuoksi sitä käytetään myös ravintolisänä. Useimmiten ravintolaisänä käytetty siitepöly on mehiläisten keräämää ja sitä myydään rakeina tai tabeletteina. Siitepölyllä on bakteerien kasvua estävä vaikutus, sillä on saatu hyviä tuloksia myös mm. eturauhasongelmia hoidettaessa ja siitepölyallergian siedätyshoidossa.

Hyönteiset
Lauhkean ilmaston maissa hyönteiset ovat tärkein pölyttäjä ja erityisesti hedelmäpuiden kukat ovat riippuvaisia ristipölytyksestä, eli toisesta puusta saadusta siitepölystä. Jos ristipölytystä ei tapahdu, ei tule hedelmiäkään. Nykyään on kehitetty myös ns. itsepölyttyviä hedelmäpuita. Ne eivät tarvitse lajitoveria pystyäkseen pölyttymään, vaan niiden oma siitepöly riittää, mutta siihenkin tarvitaan aina tuuli tai hyönteinen.

Monet hyönteislajit ovat uhanalaisia ja vähenemään päin. Hyönteiskatoa aiheuttavat tehomaatalous, tästä johtuva pientareiden ja luonnonniittyjen kato, kemialliset hyönteismyrkyt ja lannoitteet, kaupungistuminen ja rakentaminen, metsien tuhoaminen ja tehometsätalous, sekä kosteikkojen ja virtavesien rakentaminen ja sääntely.

Hyönteisten häviämisellä on laajat vaikutukset. Ilman niitä maanviljely olisi paljon vaikeampaa, ellei jopa mahdotonta. 75 % maapallon tärkeimmistä ruokakasveista ovat joko kokonaan tai osittain riippuvaisia eläinpölytyksestä. Mm. länsi-Suomessa hyönteispölytteisten kasvien sato on pienentynyt ilmeisesti hyönteismyrkkyjen takia. Kotimaisista elintavikkeiksi käytetyistä kasveista mm. mustikka ja puolukka tarvitsevat aina pölyttäjän. Rypsi, avomaankurkku, omena, herukat, vadelma ja useimmat muut ravintokasvit hyötyvät pölyttäjästä. Ilman pölyttäjiä jäisimme ilman kasviperäistä ravintoa. Myös monet luonnonkukat katoaisivat ennen pitkää. Hyönteiset palvelevat ekosysteemiä ja maanviljelystä myös kierrättämällä ravinteita, parantamalla maata ja pitämällä loislajeja kurissa.

Siitepölyn olemassaolo ja sen kuljettaminen ovat siis ensiarvoisen tärkeitä asioita ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Kannattaakin miettiä kaksi kertaa ennen kuin tarttuu hyönteismyrkky- tai rikkaruohontorjunta-ainepurkkiin. Jokainen voi myös, ainakin omassa pihassaan tai parvekkeella, tarjota mehiläisille, kimalaisille ja perhosille keitaan, jossa ne pääsevät toteuttamaan tärkeää tehtäväänsä.

Teemaan liittyvät tuotteet:

Suolapiippu Keraaminen

Suolapiippu Keraaminen49.00 €

Suolafantti lapsille

Suolafantti lapsille49.00 €

Suolapiippu Lite

Suolapiippu Lite24.00 €

RoSalina -suolasumutin

RoSalina -suolasumutin132.00 €

Suolapiippu Duo-paketti

Suolapiippu Duo-paketti70.00 €

SinuCare® Nenänhuuhtelukannu

SinuCare® Nenänhuuhtelukannu11.50 €