logo Palaa etusivulle

.: Kaikki teemat

Painonpudotus ja verensokerin tasapaino

.: Muut artikkelit aiheesta Painonhallinta

Artikkelikuva

Verensokerilla tarkoitetaan veren glukoosipitoisuutta. Sen yksikkö on mmol/l eli millimoolia litrassa. Normaalisti paastoverensokeri, eli 12 tunnin paastoamisen jälkeen mitattu glukoosipitoisuus, on välillä 3,5–6,0 mmol/l, ja puolesta kahteen tuntia ruokailun jälkeen arvo on välillä 5–8 mmol/l.

Hypoglykemialla tarkoitetaan matalan verensokerin tilaa ja hyperglykemialla korkean verensokerin tilaa. Ravinnosta saadut hiilihydraattiyhdisteet hajoavat ruoansulatuksessa monosakkarideiksi ja ne imeytyvät verenkiertoon. Elimistössä kaikki monosakkaridit muuttuvat glukoosiksi. Soluun glukoosis siirtyy verestä ns. kantajaproteiinin avulla.

Aterian jälkeen verensokeri on korkea. Tällöin haimasta vapautuu insuliinihormonia joka varastoi glukoosia glykogeeniksi maksaan ja lihaksiin. Verensokerin ollessa matalammalla esim. aterioiden välissä, haima erittää glukagonia, joka pilkkoo glykogeenia glukoosiksi verenkiertoon.

Verensokerin tasaisuus auttaa voimaan paremmin, koska keho saa tasaisesti energiaa. Ruokavaliolla on huomattava vaikutus verensokeriin ja sen vaihteluun.

Jos olet kyllästynyt kadonneen vyötärön metsästykseen erilaisten pika- ja ihmedieettien avulla ja dieetillä ollessa väsyttää, nälättää ja mielialat vaihtelevat, kannattaa yrittää pitää huolta siitä että verensokeri pysyisi mahdollisimman tasaisena. Tämä vähentää ahmimista ja makeanhimoa ja painonpudotus käy melkein itsestään.

1. Syö säännöllisesti.
2. Syö usein.
2. Syö monipuolisesti.
3. Pidä annoskoko pienenä, älä syö itseäsi ähkyyn.
4. Syö jokaisella aterialla kohtuullisesti hiilihydraatteja ja proteiinia, kuituja, pehmeitä rasvoja ja suolistolle hyvää tekeviä hapanmaitotuotteita.
5. Vältä sokeria ja muita nopeita hiilihydraatteja.

SATUNNAISEN KORKEAN VERENSOKERIN VAIKUTUS OLOON JA KEHOON
- Olo saattaa tuntua hitaalta ja väsyneeltä
- Jano, nestehukkaa ja lisääntynyt virtsaamisen tarve
- pahoinvointi

SATUNNAISEN MATALAN VERENSOKERIN VAIKUTUS OLOON JA KEHOON
- Väsymys
- Ärtymys
- Päänsärky
- Lievä käsien vapina
- Tihentynyt pulssi
- Huimaus
- Voimakas nälän tunne

Koska matalan verensokerin aiheuttamat tuntemukset ovat hyvin epämiellyttäviä, painoaan pudottavan on erityisen tärkeää syödä pieniä aterioita säännöllisesti, jolloin voi helpommin välttää ahmimisen tai muuten huonot, hiilihydraattipitoiset välipalat.

KUITUPITOISET RUOAT
Hitaasti sulavat, kuitupitoiset ruoat hidastavat ruoansulatusta ja sokeri imeytyy elimistöön hitaammin ja tasaisemmin. Tämä auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja elimistö saa energiaa pitkään. Mm. kokojyvätuotteet, pavut ja palkokasvit, pähkinät ja siemenet ovat tällaisia ruokia.

Nopeasti ruoansulatuksen läpi kulkevat elintarvikkeet, varsinkin hyvin sokeripitoiset, aiheuttavat nopean verensokerin nousemisen ja yhtä nopean laskemisen ja nälän tunne tulee pian takaisin.

KASVIKSET
Kuten muissakin terveyttä edistävissä ruokavalioissa, myös verensokeria tasaavassa ja painoa pudottavissa ruokavaliossa kasviksilla on suuri merkitys.

Lehtivihreäkasvit yhteyttävät lehtivihreän avulla ja lehtivihreän molekyylirakenne on lähes täysin sama kuin veren punasoluissa. Lehtivihreä mm. poistaa kehosta epäpuhtauksia, hidastaa bakteerien kasvua ja neutralisoi karsinogeeneja. Lehtivihreä auttaa myös veren ja eri kudosten rakentamisessa ja puhdistumisessa ja poistaa nestettä.

Pinaatti, nokkonen ja koivunlehti sisältävät hyvin runsaasti lehtivihreää. Ylivoimaisesti eniten sitä on kuitenkin erilaissa levätuotteissa kuten chlorellassa ja spirulinassa, joita voi nauttia esim. lisäravinteen muodossa. Myös erilaiset vihreät versot, oraat, tummanvihreät yrtit, parsakaali, lehtikaali ja tammenlehväsalaatti sisältävät paljon lehtivihreää.

Green Master -teejuomajauhe ja kapselit auttaa tasaamaan verensokeria laihdutuskuurin aikana. Valmiste kiihdyttää aineenvaihduntaa, pitää yllä kehon pH-tasapainoa ja siitä saa runsaasti erilaisia antioksidantteja ja vitamiineja. Green Master sisältää myös lehtivihreää vehnänoraasta, ohranoraasta ja nokkosesta.

Hiilihydraatit, tärkkelys
Kaikki kasvikset sisältävät runsaasti kuituja ja suhteellisen vähän hiilihydraatteja, mutta pitävät hyvin kylläisenä ja tasapainottavat aterian jälkeistä verensokerin nousua. Kuitenkin mm. peruna, pasta, riisi ym. viljatuotteet ja kasviksista esim. herneet, pavut, maissi ja pähkinät sisältävät suhteellisen runsaasti hiilihydraatteja ja painoaan tarkkailevan on syytä käyttää niitä maltillisesti.

Marjat
Marjoissa on runsaasti kuitua, joka tasoittaa glukoosin imeytymistä suolistossa ja tasaa näin verensokerin nousua. Marjojen fenolit saattavt tasoittaa sokerin aiheuttamaa verensokerin nopeaa nousua ja laskua. Mustikan sisältämä pterostilbeeni on hyväksi sydämelle ja verisuonille, alentaa kolesterolia ja tasaa verensokeria.

Pähkinät ja mantelit
Pähkinät sisältävät paljon kuitua ja magnesiumia jotka auttavat säilyttämään insuliini- ja sokeriarvot tasaisina. Myös mantelit tasoittavat verensokerin vaihtelua. Jo muutama manteli ennen tai jälkeen ruokailun auttaa.

Siemenet, avokado ja rypsi- ja oliiviöljy parantavat verensokerin säätelyä.

Kaneli
Kanelia pidetään hyvänä verensokerin tasaajana. Kaneli vähentää vereen päätyvän glukoosin määrää ruokailun jälkeen. Se vaikuttaa ruoansulatuksen entsyymien toimintaan ja insuliinia kuljettaviin soluihin ja tasaa verensokeria. Kanelia voi lisätä puuroon, viiliin tai jogurttiin. Aloe vera vihreä tee on maustettu kanelilla ja neilikalla ja se sopii esim. painontarkkailijalle erittäin hyvin. Vihreällä teellä jo sinänsä on monia hyviä terveysvaikutuksia, tämä tee auttaa myös hetkelliseen makean himoon.

Sipuli ja valkosipuli
Sipulit sisältävät liukoisia kuituja jotka hidastavat rasvojen ja hiilihydraattien imeytymistä, tehostavat niiden poistumista elimistöstä ja auttavat säätelemään veren sokeriarvoja. Valkosipuli auttaa haimaa insuliinituotannossa, lisää insuliiniherkkyyttä ja alentaa verensokeria. Parhaiten ne tehoavat raakoina.

Vihreä kahvi
Vihreä kahvi-uute vauhdittaa aineenvaihduntaa ja tasoittaa verensokeria. Se vähentää glukoosin (hedelmäsokerin) imeytymistä suolistosta ja sen varastoitumista rasvana rasvasoluihin. Kun glukoosin määrä elimistössä vähenee, alkaa keho käyttää omaa rasvakudosta energianlähteenä. Vihreä kahvi on helpointa nauttia esim. kapseleina. Valikoimastamme löytyvät Vihreä kahvi- ja chilikapselit jotka auttavat painonpudotuksessa.

LISÄRAVINTEET

Kromi lisää insuliiniherkkyyttä ja helpottaa glukoosin ottoa soluihin parantamalla insuliinin toimintaa. Kromia saa mm. lehti- ja parsakaalista, pähkinöistä, sienistä, täysjyväviljasta, sipulista, tomaatista, mausteista ja pavuista.

Magnesium vähentää verensokerin heilahtelua ja auttaa elimistöä tuottamaan enemmän insuliinia ja käyttämään sitä tehokkaammin. Magnesiumia saa mm. auringonkukan-, seesamin- ja kurpitsansiemenistä, pähkinöistä, nokkosesta ja pinaatista.

Jos tuntuu, että verensokerit heittelehtivät paljon ja ongelmat ovat jatkuvia, kannattaa käydä lääkärissä jotta mahdollinen diabetes tai 2-tyypin diabetes voidaan joko sulkea pois tai aloittaa asianmukainen hoito ja ruokavalio lääkärin valvonnassa.

Teemaan liittyvät tuotteet:

Pu Erh - Punainen Tee 20 pss

Pu Erh - Punainen Tee 20 pss6.40 €

BALO Laihdutusgeeli 85ml

BALO Laihdutusgeeli 85ml7.00 €

Green Master -juomajauhe 20 pss + 20 kaps.

Green Master -juomajauhe 20 pss + 20 kaps.23.00 €

Neitsyttee Premium 15 pss

Neitsyttee Premium 15 pss 9.00 €

Vibro Shape hierova laihdutusvyö

Vibro Shape hierova laihdutusvyö49.00 €

Elektroninen TENS Hierontalaite

Elektroninen TENS Hierontalaite29.00 €

Celluless selluliitinpoistaja

Celluless selluliitinpoistaja39.00 €

Bodysonic -ultraäänihierontalaite

Bodysonic -ultraäänihierontalaite57.00 €

Vihreä kahvi- ja chilikapselit 60 x 490 mg

Vihreä kahvi- ja chilikapselit 60 x 490 mg21.00 €

2 x Vihreä kahvi- ja chilikapselit 60 x 490 mg

2 x Vihreä kahvi- ja chilikapselit 60 x 490 mg38.00 €

OoLong Tee 30 x 4g

OoLong Tee 30 x 4g6.20 €