logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Flunssa eli nuhakuume

.: Muut artikkelit aiheesta Kipu ja särky

Artikkelikuva

Tavallinen flunssa on yleisin ihmisiä vaivaava sairaus. Terve aikuinen saattaa sairastaa sen useita kertoja vuodessa, pikkulapset jopa kymmenen kertaa vuodessa. Tavallisen flunssan oireet ovat aivastelu, tukkoinen nenä, kipeä kurkku ja yskä. Lihassärky, päänsärky ja kuume kuuluvat myös flunssan oireisiin. Nuhakuumeeseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan lievittää.

Flunssan kesto vaihtelee tyypillisesti neljästä päivästä jopa kolmeen viikkoon. Koska flunssa on viruksen aiheuttama, antibioottikuureista ei ole juurikaan hyötyä. Tutkimuksissa on todettu antibioottikuurin lyhentävän flunssan kestoa vain noin yhdellä vuorokaudella, eikä aina edes senkään vertaa. Antibiooteista voi flunssan kohdalla olla myös enemmän haittaa kuin hyötyä. Antibiootit saattavat aiheuttaa mm. ripulia, allergisen oireen ja oman, luonnollisen bakteerikannan muutoksia. Antibiootit heikentävät myös elimistön omaa vastustuskykyä eivätkä suojaa flunssan mahdollisilta jälkitaudeilta.

Flunssa on kurja kaveri ja siitä haluaisi tietysti päästä eroon mahdollisimman nopeasti, mutta oikotietä ei ole. Lepo on paras lääke ja ainakin kuumeen ajan kannattaisi pysytellä kotona ja levätä mahdollisimman paljon. Jos ei malta levätä, flunssa vain pitkittyy. Töihin ei pitäisi lähteä edes särky- tai kuumelääkkeiden voimin.

KUINKA LIEVITTÄÄ OIREITA?

SÄRKYLÄÄKKEET
Jos flunssaan liittyy voimakas päänsärky, sitä kannattaa hoitaa särkylääkkeillä. Lievään päänsärkyyn paras lääke on lepo ja nukkuminen jos se vain on mahdollista.

PUNAHATTU
Punahatulla on todettu olevan antibioottisia ja antibakteerisia ominaisuuksia. Se tuhoaa viruksia ja vahvistaa vastustuskykyä ja sitä käytetäänkin erityisesti kylmettymisen oireiden, flunssan ja ylähengitysteiden vaivojen hoitamisessa. Punahattu lievittää oireita ja lyhentää taudin kestoa. Ennaltaehkäisevästi se ei välttämättä vaikuta ja sitä kannattaa käyttää kuuriluontoisesti.

Greippi-punahattu -uutetta voi nauttia flunssan aikana tippoina veteen sekoitettuna.
Punahattu-inkivääriteen juonti kannattaa aloittaa heti ensimmäisten flunssan oireiden ilmaannuttua. Lämmin juoma, punahattu ja inkivääri helpottavat oloa. Makeuttamiseen kannattaa käyttää hunajaa joka lievittää yskänärsytystä.

HUNAJA
Hunajaa kannattaa käyttää flunssan aikana lämpimien juomien makeuttamiseen. Antibakteerisuutensa takia siitä on hyötyä flunssan oireiden lääkitsemisessä.

VALKOSIPULI
Valkosipuli paitsi helpottaa flunssaa, myös ennaltaehkäisee sitä. Valkosipulia voi syödä sellaisenaan, lisätä ruokiin tai kuumiin juomiin tai höytyhengitettävään veteen. Valkosipuli kannattaa murskata tai pilkkoa ja käyttää kypsentämättömänä, näin eteeriset öljyt vapautuvat paremmin ja tehoaineet säilyttävät tehonsa.

INKIVÄÄRI
Inkivääri toimii kipulääkkeenä ja rauhoittaa tulehduksia. Mikäli flunssan jälkitautiin saa antibioottikuurin inkivääristä on silloinkin hyötyä: inkivääri suojaa vatsaa ja hoitaa ripulia.

Inkivääri-hunajateejauhesta tai Punahattu-inkivääriteestä saat herkullisen ja lämmittävän flunssajuoman.

GINSENG
Ginseng vahvistaa yleiskuntoa ja parantaa vastustuskykyä. Sillä on myös tulehduksia hillitsevä vaikutus. Ginsengiä voi käyttää ennaltaehkäisevästi tippoina tai flunssan aikana teenä. Greippi-ginsengtipat parantavat vastustuskykyä ja lämmin vihreä tee ginsengillä tekee hyvää flunssapotilaalle monin tavoin.

SINKKI
Suihkeena otettava sinkkiasetaatti lyhentää lyhentää kestoa ja lievittää sen oireita. Se hoitaa ärtyneitä limakalvoja ja helpottaa nielun turvotusta.

NENÄHUUHTELUKANNU
Tukkoista nenää kannattaa huuhdella keittosuolalioksella. Huuhtelemalla sieraimia voidaan välttää lääkärin hoitoa vaativa poskiontelontulehdus. SinuCare-nenähuuhtelukannun avulla se on helppoa ja suosittelemme sitä erityisesti lapsille.

SUOLAPIIPPU
Apteekista saatavia limakalvoa supistavia lääkkeitä voi käyttää vain muutaman päivän. Suolapiippua voi käyttää huoletta niin usein ja niin pitkään kuin tuntee, että on tarvetta. Suolapiipusta hengitettävä suola puhdistaa limakalvoja ja parantaa niiden aineenvaihduntaa. Suola myös vähentää turvotusta limakalvoilla ja helpottaa näin hengitystä. Puhtaat ja terveet limakalvot ovat vastustuskykyisemmät erilaisia infektioita vastaa ja esim. poskiontelontulehduksen riski jälkitautina pienenee. Suolapiippu sopii myös lapsille.

HÖYRYHENGITYS lievittää yskän ärsytystä ja nenän tukkoisuutta.

LÄMPIMÄT JUOMAT helpottavat kurkun karheutta ja ärsytystä. Flunssankin aikana on pidettävä huoli riittävästä juomisesta.

YSKÄNLÄÄKKEET hillitsevät ärsytysoireita ja/tai irrottavat limaa, mutteivät paranna yskää.


LIIKUNTA FLUNSSAN AIKANA
Kuumeen ja särkyjen ajan on syytä välttää raskasta fyysistä rasitusta. Ulkoilmasta tai normaalista, arkisesta liikkumisesta ei ole haittaa.

MILLOIN LÄÄKÄRIIN?
- Jos flunssaan liittyvä kuume jatkuu yli kolme, neljä päivää, lääkäriin menoa kannattaa harkita.
- Dramaattisesti pahenevat flunssan oireet voivat olla merkki bakteerien aiheuttamasta jälkitaudista ja silloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Bakteeritulehdukset vaativat antibioottikuurin.
- Kova yskä ja siihen liittyvä kuume voivat olla merkki keuhkokuumeesta. Keuhkokuume hoidetaan lääkärin määräämillä antibiooteilla.
- Pitkään jatkunut nuha ja siihen liittyvä päänsärky saattavat olla merkki poskiontelontulehduksesta. Poskiontelontulehdus saattaa parantua itsestäänkin, mutta usein siihen määrätään antibioottikuuri.
- Jos flunssaan liittyy korvakipua, kannattaa käydä lääkärissä. Korvatulehdus on tyypillinen seuraus nuhakuumeesta ja yleensä se parannetaan antibioottikuurilla.

Teemaan liittyvät tuotteet:

Greippi-punahattu -uute 30 ml

-54%
Greippi-punahattu -uute 30 ml5.50 €

Echinacea Punahattu-inkivääritee 20 pss

-51%
Echinacea Punahattu-inkivääritee 20 pss3.20 €

Vihreä tee ginsengillä 20 x 3g pss

Vihreä tee ginsengillä 20 x 3g pss5.70 €