logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Luonnon antihistamiinit

.: Muut artikkelit aiheesta Allergiat

Artikkelikuva

Jos haluat syystä tai toisesta vähentää teollisten allergialääkkeiden käyttöä, kannattaa kokeilla luonnon omia antihistamiineja. Niiden vaikutus on tietysti teollisia allergialääkkeitä hitaampi eli niiden käyttö kannttaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen varsinaista siitepölykautta. Nämä ruoka-aineet on helppo lisätä päivittäiseen ruokavalioon - vaikka ympäri vuoden.

VIHREÄ TEE
Vihreä tee on yksi parhaita luonnollisia antihistamiineja. Se sisältää runsaasti kversetiinia ja katekiinia, jotka toimivat histamiinin vapautumista vähentävinä antioksidantteina. Teetä kannattaa ryhtyä nauttimaan viimeistään heti ensimmäisten oireiden ilmetessä.

NOKKONEN, NOKKOSTEE
Nokkonen on rikkaruohon maineestaan huolimatta hyvin monikäyttöinen rohdoskasvi ja maukas ravintokasvi. Nokkosessa on runsaasti hivenaineita kuten kaliumia, piitä ja C-vitamiinia sekä flavonoideja ja karotenoideja. Nämä ainesosat voivat hillitä allergian oireita nopeastikin.
Nokkonen on helppo nauttia teenä. Lehdet kannattaa kerätä ja kuivata nuorina, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Nokkosta voi käyttää myös muiden mausteyrttien tapaan.

Ohje:
Lisää nokkonen veteen ja kuumenna kiehumispisteeseen. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia ja hauduta vielä hetki.
Älä juo nokkosteetä jos käytät verenpainelääkkeitä tai olet raskaana.

OMENAVIINIETIKKA
Omenaviinietikka lievittää tulehduksia, tuhoaa viruksia ja sisältää luonnollisia antihistamiineja jotka lievittävät tehokkaasti allergiaoireita. Omenaviinietikalla voi lievittää sekä kausiallergioiden, että nuhakuumeen ja flunssan hengitystieongelmia.

Ohje:
Sekoita ruokalusikallinen omenaviinietikkaa (15 ml) kupilliseen vettä (250 ml).

PORKKANA
Beetakaroteeni vaikuttaa immuunijärjestelmän toimintaan allergisia reaktioita hillitsevästi. Yliannoksena beetakaroteeni voi olla terveydelle haitallista, mutta luonnollisesti, ravinnosta saatuna, haittavaikutuksia ei ole.
Lisää porkkana ruokavalioosi mieluiten jo ennen siitepölykauden alkamista. Sen voi syödä tuoreena tai kypsennettynä.

ALFALFA-TEE (SINIMAILANEN)
Jos tapanasi on idättää sinimailasen siemeniä, kokeile myös niistä haudutettua teetä lievittämään allergian aiheuttamaa silmien kirvelyä ja nuhaa.

Ohje:
Sekoita ruokalusikallinen alfalfaa (sinimailasta) kupilliseen vettä. Anna kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan, hauduta hetki ja siivilöi.
Nauti alfalfa-teetä kerran päivässä.

JOGURTTI
Luonnonjogurtti sisältää eläviä bakteeriviljelmiä ja luonnolliset antihistamiinit auttavat parantamaan omaa bakteerikantaa ja vahvistavat immuunijärjestelmän toimintaa. Mm. jogurtin sisältämät lactobacillus acidophilus ja bidifus pienentävät allergiariskiä.

Luonnonjogurtin voi makeuttaa hunajalla tai vaikkapa kanelilla. Näillä molemmilla on myös tulehdusta vähentävä vaikutus.

SIPULI
Sipuli sisältää runsaasti kversetiiniä, joka rauhoittaa allergisia oireita. Sipulissa on myös tulehdusta hillitseviä aineita ja sen kirpeät yhdisteet auttavat avaamaan tukkoisia hengitysteitä.
Sipuli säilyttää tehonsa kypsennettynäkin, mutta se kannattaa kuoria varovasti! Suurin osa sipuleiden kversetiinistä sijaitsee uloimmissa kuorikerroksissa.

PERILLA
Perilla on rohtokasvi joka kuuluu perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Siitä käytetään rohtona koko maanpäällistä osaa: lehtiä, nuoria oksia, hedelmiä ja siemeniä.
Kasvia voi käyttää mm. allergiaoireiden, tulehdussairauksien, yskän ja pahoinvoinnin hoitoon.

PELLAVANSIEMEN, PELLAVANSIEMENÖLJY
Pellavansiemenet ja pellavansiemenöljy (alfa-linoleenihappo) sisältävät Omega-3-rasvahappoja, jotka vähentävät tulehdusta. Ne ovat myös tärkeitä limakalvojen ja solujen rakennusaineita.

KVERSETIINI
Kversetiini on bioflavonoidi joka tasapainottaa syöttösoluja ja hillitsee niiden histamiinin muodostusta. Vaaleat kasvikset sisältävät runsaasti kversetiiniä. Mm. kukkakaalissa, valkokaalissa, omenassa, sipuleissa, palsternakassa, retikassa ja sienissä on sitä erityisen paljon. Kversetiiniä saa myös ravintolisänä.