logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

DIY: Ekologiset puhdistusaineet

.: Muut artikkelit aiheesta Aromaterapia ja eteeriset öljyt

Artikkelikuva

Etikka on luonnollinen ja hapan puhdistusaine josta ei jää myrkyllisiä jäämiä ympäristöön.

Kun etikka laimennetaan, tuoksu haihtuu todella nopeasti, eikä se jätä pinnoille hajua. Kylpyhuoneessa tai erittäin likaisilla ja kovilla pinnoilla pinnoilla voi tarvittaessa käyttää väkevämpää liuosta (1:2) tai suoraan etikkaan kastetulla pyyhkeellä ja pyyhkiä lopuksi puhtaalla vedellä kostutetulla rätillä. Happamuutensa takia "raaka" etikka tai hyvin vahva liuos ei sovi marmorille, kalkkikivelle, alumiinille, polyakrylaatille, vanhoille emalipinnoille tai laatoitusten saumoille.

Kylpyhuone
• Suihkukaapin seinät puhdistuvat saippuajäämistä, kun ne pyyhkii etikkaan kastetulla pesusienellä. Jatkossa etikka saattaa myös estää likaa tarttumasta pintoihin.
• Suihkuverhon saa puhtaaksi ja raikkaaksi etikan avulla. Laita verho likoamaan ämpäriin laimeaan etikka-vesiliuokseen noin tunniksi. Pese verho liuotuksen jälkeen vielä joko käsin tai koneessa.
• Etikka tuhoaa hometta ja bakteereja, siksi se sopii erityisen hyvin kosteiden tilojen puhtaanapitoon.

Keittiö
• Keittiön rosteritasot ja tiskiallas puhdistuvat, kun pyyhit niitä etikkaan kastetulla rätillä. Lisää pinttyneiden tahrojen päälle reilusti etikkaa ja anna vaikuttaa 10 minuuttia.
• Altaan pinttymät keräävät myös mikrobeja. Pinttymät voi poistaa helposti ruokasoodalla: laita altaan pohjalle 1-2 teelusikallista soodaa ja hankaa pinttymiä pehmeällä sienellä tai liinalla.
• Ruostumattomasta teräksestä valmistetusta altaasta pinttymät voi poistaa myös etikalla: laita altaan pohjalle 1 osa etikkaa ja 4 osaa vettä. Anna vaikuttaa. Vesi ja etikka poistavat kalkki- ja ruostesaostumia ja jättävät teräspinnan kirkkaaksi ja kiiltäväksi.
• Teräksisten kodinkoneiden (uuni, tiskikone, leivänpaahdin jne.) pintojen puhdistaminen sormenjäljistä ja rasvatahroista on helppoa etikan avulla. Jatkossa etikka saattaa myös vähentää jälkien syntymistä.
• Puhdista ja desinfioi puinen leikkuulauta pyyhkimällä sitä etikkalla.

Peilit, laatat ja kaakelit
• Tee suihkepulloon seos jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä. Laattapinnoille ei tulisi käyttää liian vahvaa sekoitusta koska etikka saattaa syövyttää sauma-ainetta. Myös marmori- ja hiekkakivilaattojen kanssa on käytettävä laimeaa liuosta.

Yleispuhdistusaine
1 osa etikkaa
9 osaa vettä
1-5 tippaa eteeristä öljyä (halutessa)

Tätä laimeaa liuosta voi käyttää kodin kaikkien pintojen puhdistukseen esim. pölyjen pyyhkimisen yhteydessä.

Jos kaipaat tehokasta tahranpoistoa, käytä eteerisenä öljynä sitrusöljyä. Sitrusöljyt sisältävät limoneenia joka on luontainen liuotin. Valikoimassamme olevat eteeriset öljyt löydät täältä: Eteeriset öljyt.