logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Hajusteyliherkkyys

.: Muut artikkelit aiheesta Allergiat

Artikkelikuva

Hajusteyliherkkyydestä, hajusteallergiasta, kärsii korkean elintason maissa arvion mukaan 2-3 % väestöstä.

Hajusteet ovat kuuluneet perinteisesti ylhäisön ja hovien elämään, eivät niinkään tavalliselle rahvaalle. Nykyään hajustetut tuotteet ovat kaikkien saatavilla ja ahkerasti niitä käytetäänkin. Kaikkea mahdollista hajustetaan intiimihygieniatuotteista koirankakkapusseihin ja tähän väliin mahtuvat vielä mm. pesuaineet, tuoksukynttilät, kosmetiikka, saippuat ja shampoot - lista on loputon.

Vaikka ihmisen hajuaisti on erittäin huono verrattuna esim. koiran hajuaistiin, ihmisen nenä pystyy kuitenkin erottamaan 2000 - 4000 erilaista tuoksua. Erottelukyky vaihtelee luonnollisesti yksilöittäin.

Hajusteet herkistävät
Paljon hajustettuja tuotteita käyttävät ihmiset sairastuvat hajusteyliherkkyyteen todennäköisemmin kuin ne, jotka välttelevät turhia hajusteita. Erityisesti lapsia kannattaa varjella hajusteilta ja käyttää pyykinpesussa ja ihonhoituotteissa hajustamattomia aineita. Jopa jotkut vaipat on hajustettu. Ainakin kaksi vuotta vaippa on lapsen iholla lähes ympärivuorokautisesti ja tällöin vaipoista voi imeytyä lapsen elimistöön ihon kautta mm. hormonaalisia haitta-aineita, ftalaatteja, joita monet hajusteet sisältävät, ja jotka ovat erityisen haitallisia juuri varhaisissa kehitysvaiheissa. Vaippojen hajusteista voit lukea lisää artikkelista "Suosikkivaipat sisältävät hajustekemikaaleja".

Sitäpaitsi: lapset tuoksuvat ihanille ihan luonnostaan, suojellaan heitä turhilta kemikaleilta!

Hajusteet ärsyttävät
Yleisimmin hajusteyliherkkyys ilmenee kosketusallergiana. Oireet voivat olla välittömiä tai ne voivat ilmaantua vasta muutaman päivän viiveellä. Joskus allergia kehittyy pidemmällä aikavälillä.

Jos allergista ihottumaa ilmestyy käsiin, kainaloihin tai vaikkapa kasvoihin, kannattaa kokeilla jonkun tietyn, jatkuvasti käytössä olleen tuotteen pois jättämistä. Jos ihottuma paranee, syy on melko varmasti ollut hajusteessa. Tyypillisiä, pikkuhiljaa allergian aiheuttavia tuotteita ovat mm. shampoot, saippuat, deodorantit, huuhtelu- ja pyykinpesuaineet, ihonhoitotuotteet ym. kemikalit jotka ovat suoraan kosketuksessa ihoon.

Hajusteallergia ei yleensä aiheuta limakalvo-oireita, mutta esim. huulirasvan tai huulipunan hajusteelle herkistyneellä oireet saattavt levitä myös suun limakalvoille.

Allergiatesti
Mikäli tarvitsee virallisen lausunnon hajusteyliherkkyydestä esim. ammatin vuoksi, voi hakeutua allergiatesteihin. Kosketusallergiaa tutkitaan lapputesteillä. Perussarjassa käytetään kahdeksan tuoksuaineen seosta joka havaitsee 85-90 % todellisista allergioista. Lisäksi lapputestin perussarjassa voi olla Myroxolon Pereirae, perunbalsami, joka on puusta saatava hartsipitoinen tuoksuaine. Vaikka hajusteseoksen antama testitulos olisi negatiivinen, hartsi saattaa aiheuttaa positiivisen tuloksen. Jotkut hajusteallergiset reagoivat luonnonhartsiin koska se sisältää samoja bentsoe- ja kanelihapon estereitä kuin tuoksuaineet.

Kuinka hoitaa hajusteyliherkkyyttä?

• Kaikkien hajustetujen tuotteiden käyttö kannattaa lopettaa jos vain hajustamaton vaihtoehto löytyy.
• Siivouksessa voi käyttää myös itse esim. etikasta ja ruokasoodasta tehtyjä, hajustamattomia pesuaineita. Myös kaupallisia hajustamattomia kodinpuhdistusaineita löytyy kotimaiselta toimijalta.
• Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota ihovoiteiden, hiusten ja ihon pesuaineiden, deodoranttien, tiskiaineiden ja pyykinpesuaineiden hajusteettomuuteen.

Tuoksuyliherkkyys
Rupeaako päätä särkemään tavaratalon kemikalio-osastolla? Onko siivousainehyllyjen lähellä vaikea hengittää? Meneekö teatteri- tai elokuvailta pilalle lähellä istuvan henkilön haju- tai partavesien takia?

Tuoksuyliherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia. Tuoksuyliherkkä ihminen saa joistakin tuoksuista fyysisiä oireita joista tyypillisimpiä ovat mm. päänsärky, pahoinvointi, silmien kirvely ja hengenahdistus. Oireet voi laukaista melkein mikä tahansa voimakas tuoksu ja oireiden aiheuttajat ovat yksilöllisiä. Tyypillisimpiä ovat mm. tupakansavu, home, hajuvedet, jopa hiki.

Hygienia- ja kulutustuotteiden ylenpalttisesta hajustamisesta johtuen yhä useampi kärsii tästä vaivasta. Tuoksuyliherkkyyttä esiintyy enimmäkseen keski-ikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä, mutta se voi vaivata myös nuorempia. Koska vaiva on nykyään melko yleinen, siihen suhtaudutaan myös ymmärtäväisemmin kuin ennen. Tuoksuyliherkkyys on elimellinen vaiva, ei yksilön psyykkinen ongelma. Pahimmillaan voimakas tuoksu voi aiheuttaa astmakohtauksen, jopa tajuttomuuden.

Sitä, miksi jotkut ihmiset alkavat reagoida tiettyihin tuoksuihin herkemmin ei tarkalleen tiedetä. Joskus altistuminen voimakkaille kemikaaleille (mm. liuottimet ja bensiini) tai esim. homeelle saavat aikaan tuoksuyliherkkyyden. Tuoksuyliherkiltä puuttuu ominaisuus tottua (tiettyihin) tuoksuihin.

Kuinka hoitaa tuoksuyliherkkyyttä?

• Kaikkien hajustettujen tuotteiden käyttö kannattaa lopettaa jos vain hajustamaton vaihtoehto löytyy.
• Kotoa kannattaa poistaa kaikki turhat kemikalit, esim. huonetuoksut. Monet tuoksuyliherkät kestävät melko hyvin luonnontuoksuja, eli kannattaa kokeilla eteerisiä öljyjä mikäli tuoksuja kaipaa.
• Päänsärkylääkkeistä, antihistamiinista ja nenäsumutteista voi olla apua oireisiin.

Ongelmasta kannattaa puhua myös työpaikalla jos esim. kollegan partavesi tai hajuvesi aiheuttaa oireita. Joskus tuoksuyliherkkyys aiheuttaa myös keskittymisvaikeuksia ja tästä on todellista haittaa työnteolle.