logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Närästys ja refluksitauti

.: Muut artikkelit aiheesta Vatsan toiminta

Artikkelikuva

Melkein jokaista on vaivannut joskus närästys. Närästyksen aiheuttaa happaman mahanesteen nousu ruokatorveen. Se on ikävä, mutta yleensä harmiton vaiva joka menee usein ohi ihan itsekseenkin. Jos närästys on jatkuvaa tai toistuvaa, närästys kannattaa tutkia ja hoitaa kunnolla jotta se ei kehittyisi refluksitaudiksi.

Mahansuun sulkijalihas avautuu normaalisti ainoastaan ihmisen nielaistessa. Joskus tähän hienoon mekanismiin tulee kuitenkin vikaa: se aukeaa milloin haluaa tai on löystynyt, jolloin mahahappoja pääsee ruokatorveen jatkuvasti. Ruokatorvi on yhtä herkkä kuin iho. Jos ruokatorven limakalvoille nousee happoja jatkuvasti, se vahingoittaa ruokatorvea. Pienet, satunnaiset annokset eivät sitä vahingoita.

Närästyksen yleisin syy on ylipaino: vyötäröllä olevat ylimääräiset makkarat painavat mahalaukkua ja mahaneste nousee ruokatorveen. Samasta syystä johtuu närästys raskauden aikana tai silloin, kun on syönyt vatsan liian täyteen: mahalaukkuun kohdistuu liikaa painetta. Alkuraskauden aikana esiintyvä närästys johtuu keltarauhashormonin lisääntymisestä.

KUINKA EHKÄISTÄ NÄRÄSTYSTÄ?

Ruokavalio
Ruokavaliolla on suuri merkitys närästyksen ehkäisyssä ja hoidossa koska ravinto vaikuttaa mahahappojen koostumukseen ja sulkijalihaksen toimintaan. Mm. kahvi (erityisesti vaaleapaahtoinen), rasva, alkoholi ja sitrushedelmät väkevöittävät mahahappoja ja rentouttavat sulkijalihasta. Muita, helposti närästystä aiheuttavia ruoka-aineita ovat mm. sipuli, tomaatti, hiilihapotetut ja happamat juomat, tumma suklaa, minttu ja vahvat mausteet.

Raskaita, rasvaisia aterioita kannattaa välttää varsinkin iltaisin.

Mikä ruoka aiheuttaa kenellekin närästystä, on tietysti yksilöllistä. Tarkkailemalla omia oireita oppii helposti välttämään itselle epäsopivia ruoka-aineita.

Ruokailutavat
Ruoan hotkiminen aiheuttaa usein närästystä olipa sitten ylipainoinen tai ei. Liian nopeasti syödessä tulee nieltyä myös ilmaa, joka aiheuttaa röyhtäilyä ja röyhtäillessä vatsahappojakin nousee ruokatorveen.

Kiireellä syödessä ruoka tulee myös pureskeltua huonommin, eivätkä syljen sisältämät ruoansulatusentsyymit pääse tekemään työtään. Niiden tehtävänä on huuhtoa ruokatorvea ja helpottaa vatsahappojen urakkaa. Syljen eritys hidastuu iän myötä luonnostaan. Tästä syystä iän karttuessa myös närästysvaivat voivat lisääntyä.

Alkoholi ja tupakka
Hapokkaat, kuivat viinit, olut ja väkevät alkoholijuomat aiheuttavat monille närästystä. Tupakan ja korvausvalmisteiden sisältämä nikotiini veltostuttaa sulkijalihasta ja monelle tupakka tai esim. nikotiinipurukumi voivat aiheuttaa voimakastakin närästystä.

Jos öisin närästää, kannattaa nostaa sängyn päätypuolta 10-15 cm laittamalla korotus sängyn jalkojen alle. Pelkkä tyynyjen lisääminen ei auta, ne vain huonontavat asentoa.

Kun aterian jälkeen närästää...
...kannattaa lähteä pienelle kävelylenkille. Ruoka lähtee painumaan alaspäin eikä paina vatsan yläosaa ja ruokatorvea. (Raskas liikunta pahentaa närästystä, samoin esim. etukumarassa pyöräileminen.)
...on hyvä "löysätä vyötä". Vatsaa kiristävät vaatteet voivat pahentaa närästystä.
...ei kannata käydä ruokalevolle. Makuuasennossa vatsalaukun sisältö painaa vatsan yläosaa ja ruokatorvea.
...on syytä välttä kumartelua ja nostelua heti aterian jälkeen.

Närästyslääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaisten, satunnaisten vaivojen hoitoon. Ne poistavat tai vähentävät oireita, mutta eivät poista syytä.

Kotikonstit ja luonnonlääkkeet

Inkivääri ja aloe vera
Inkivääri on tutkitusti erittäin tehokas happojen muodostumisen ehkäisijä. Inkivääriä voi syödä joko tuoreena tai nauttia juomana. Myös aloe vera helpottaa ärsyyntyneen vatsan oireita ja saattaa lievittää närästystä.

Purukumi
Purukumin pureskelu lisää syljen eritystä. Sylki huuhtoo ruokatorvea ja lievittää korvennusta. Jos valitsee xylitol-purukumin, hoitaa samalla myös hampaita.

Ruokasooda
Emäksinen ruokasooda auttaa neutraloimaan vatsahappoja. Sekoita teelusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä. Koska ruokasoodassa on runsaasti suolaa, se voi aiheuttaa sivuoireita, kuten turvotusta ja pahoinvointia. Tätä keinoa ei kannata käyttää jatkuvasti.

Lakritsi
Lakritsi saattaa helpottaa närästystä. Sillä on luonnollisissa vatsaa parantavia ominaisuuksia.

Jos kahvi ja tee aiheuttavat närästystä, kannattaa kokeilla valkoista tai vihreää teetä. Jotkut kertovat erilaisten teejuomien närästävän, toiset taas kokevat niiden jopa helpottavan närästystä. Kokeilemalla se selviää. Jos kahvi tai tee närästävät, mutta niitä tekee mieli, kannattaa kokeilla niiden nauttimista aterioiden yhteydessä, silloin ne saattavat närästää vähemmän. Tummaksi paahdetut kahvit närästävät vähemmän kuin vaaleapaahtoiset: vaaleapaahtoinen kahvi on hapokkaampaa, tummempi paahto puolestaan pehmeämpää.

MILLOIN LÄÄKÄRIIN?

- Kun närästystä esiintyy useita kertoja viikossa tai närästys kestää pitkään.
- Jos närästykseen liittyy muita kipuja rinnan tai vatsan alueella.
- Jos närästykseen liitty muita oireita kuten laihtuminen, ripuli, nielemisvaikeudet tai oksentelu.
- Jos rintalastan alla tuntuva äkillinen kipu tuntuu erilaiselta kuin normaali närästys, saattaa olla kyse kyse lievästä sydäninfarktista. Tällöin hoitoon on hakeuduttava välittömästi.

Lääkärin tekemän haastattelun ja tutkimuksen perusteella voidaan arvioida, auttaako närästykseen lääkehoito vai onko syytä tehdä tarkempia tutkimuksia esim. ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen tähystys (gastroskopia).

REFLUKSITAUTI

Refluksitaudista puhutaan silloin, kun närästys on pitkäaikaista, vaikeaa ja ruokatorvi on tulehtunut. Refluksitauti voi ilmetä myös äänen käheytenä ja/tai kroonisena yskänä.

Refluksitautia hoidetaan ruokavaliolla ja elämäntapamuutoksilla, lääkkeillä ja joissain tapauksissa myös leikkauksella.

Ruokavaliossa vältetään rasvaisia ruokia ja muita ruoka-aineita jotka pahentavat närästystä. Myös kahvin ja alkoholin käyttöä on syytä ainakin vähentää.

Haponestolääkitystä käytetään mieluiten vain kuuriluonteisesti esim. 6-12 viikkoa kerrallaan tai lääkärin muun ohjeen mukaan. Koska refluksitauti on krooninen, elämäntapamuutokset ovat lääkitystä parempi vaihtoehto.

Elämäntapamuutoksiin kuuluvat painon pudottaminen (mikäli ylipainoa on), tupakoinnin lopettaminen (nikotiini veltostuttaa sulkijalihasta ruokatorven alaosassa), terveellisen ruokavalion noudattaminen ja liikunnan lisääminen (parantaa aineenvaihduntaa ja vähentää ummetusta).

Leikkaushoidossa, ns. fundoplikaatioleikkauksessa, kierretään mahalukun yläosa ruokatorven alaosan ympäri pehmeäksi, noin 2 senttimetriä pitkäksi kaulukseksi. Tämä estää happaman mahansisällön nousun ruokatorveen.

Joskus refluksitaudin aiheuttaa palleatyrä. Palleatyrä itsessään on vaaraton eikä sitä tarvitse hoitaa esim. leikkauksella.Teemaan liittyvät tuotteet:

Pu Erh - Punainen Tee 20 pss

Pu Erh - Punainen Tee 20 pss6.40 €

Neitsyttee Premium 15 pss

-50%
Neitsyttee Premium 15 pss 4.50 €