logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Suun ja hampaiden hoito

.: Katso artikkelit aiheesta Suu ja hampaat

Artikkelikuva
Oletko tullut ajatelleeksi, että suun ja hampaiden terveys vaikuttaa hyvinkin paljon koko kehon terveyteen ja elämänlaatuun?

Hammas- ja suusairaudet ovat hyvin yleisiä ja useimmat niistä ovat kroonisia tulehdussairauksia. Joskus tulehdus voi levitä muualle kehoon. Useimmiten ne leviävät suoraan verenkierron välityksellä.

Jos suussa on jatkuva tulehdus, herkkyys sairastua erilaisiin hengitystieinfektioihin lisääntyy. Vakavampia seurauksia ovat mm. verenmyrkytys, sydämen sisäkalvon tulehdus tai paiseet muualla elimistössä, esim. aivoissa, keuhkoissa tai vatsaontelossa. Suun huono terveys lisää myös mm. valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Suun ja hampaiden infektioit vaikeuttavat myös monien sairauksien hoitoa. Tällaisia sairauksia ovat mm. reuma ja diabetes.

Paras tapa hoitaa suun ja hampaiden terveyttä on harjata hampaat aamuin illoin fluoripitoisella hammastahnalla ja syödä terveellisesti ja säännöllisesti.

Lähes aina kun ihminen syö tai juo, seurauksena on happohyökkäys, joka kestää noin puoli tuntia. Happohyökkäyksessä bakteereiden tuottama happo liuottaa hampaiden kiillettä ja kiilteen heikkenemisestä seuraa hampaiden reikiintymistä eli kariesta. Sylki pystyy korjaamaan kiillevaurioita n. 5-6 kertaa päivässä.

Sokeri ei ole ainoa kiilteen vihollinen. Myös kasvikset, hedelmät ja marjat kuluttavat hampaita, varsinkin jos niitä syödään useamman kerran päivässä. Hampaita kuluttavat myös mm. makuvedet, sitruuna ja etikka. Kun ruokavaliota on kevennetty ja lisätty raa´an, kasviperäisen ravinnon osuutta ruokavaliossa, kiilteen vaurioitumisesta johtuva hampaiden eroosio on yleistynyt. Vaikka happamat ruoat sinänsä eivät siis aiheuta reikiintymistä, ne vaikuttavat kiilteeseen.

Älä napostele.
Älä napostele edes kasviksia, marjoja tai hedelmiä, vaan anna syljelle mahdollisuus korjata tilanne noudattamalla säännöllisiä ateriavälejä.

Ksylitolpastilli tai -purukumi aterian jälkeen katkaisee happohyökkäyksen.
Myös kalsium, eli esimerkiksi maito tai juustot, neutralisoivat suuta ja edistävät kiilteen kovettumista uudelleen.

Pese hampaat ennen aamupalaa tai muuta ateriaa.
Fluori kovettaa kiillettä ja suojaa hampaita näin paremmin aterian jälkeiseltä happohyökkäykseltä. Älä pese hampaita myöskään heti iltapalan jälkeen, vaan odota mieluummin hetki.

Huonosti harjatut hampaat värjäytyvät helpommin.
Kiiltävään, sileään hampaaseen esim. kahvin, teen tai punaviinin väriaineet eivät tartu niin helposti.

Käy säännöllisesti hammastarkastuksessa vaikka itse havaittavia ongelmia ei vielä olisikaan.
Myös säännöllinen hammaskiven poisto edistää koko suun terveyttä.

Miksi hammastahnan tulisi sisältää fluoria?
Fluorihammastahnan säännöllinen käyttö riittää turvaamaan fluorin saannin. Fluori vähentää kiilteen mineraalien liukenemista, ehkäisee plakin bakteerien hapontuottoa ja kovettaa kiillettä.

Fluorittomat tahnat
Fluorittomat hammastahnat sopivat niille, joilla on herkkä suu tai henkilöille, joille suun huuhtelu ja veden pois sylkeminen on vaikeaa tai mahdotonta. Implanttihampaiden tai proteesin puhdistamiseen ei tarvita fluorihammastahnaa. Fluori voi jopa vahingoittaa implanttihammasta aiheuttamalla korroosiota implantin pintaan. Jos paikallisessa juomavedessä on runsaasti fluoria, fluorihammastahnaa ei tarvita.

Valkaisevat hammastahnat
Valkaisevien hammastahnojen teho perustuu mekaaniseen vaikutukseen tai värjäytymiä hajottaviin entsyymeihin. Ne vaikuttavat ainoastaan pinnallisiin värjäytymiin, eikä niillä voi muuttaa hampaan perusväriä. Mekaanisesti värjäytymiä poistavien tahnojen teho perustuu hankausaineisiin, eikä niitä tulisi käyttää jatkuvasti koska ne saattavat vahingoittaa hampaan kiillettä. Joissakin valkaisevissa tahnoissa taas pH on niin korkea, että ne saattavat olla haitallisia suun limakalvoille.

Hammastahnat sisältävät useimmiten hyvin paljon erilaisia kemiallisia aineita, jotka vaikuttavat eri ihmisiin eri tavalla. Useimmat hammastahnat sisältävät mm. natriumlauryylisulfaattia, joka lisää tahnan vaahtoavuutta ja jonka tarkoituksena on tehostaa plakin poistoa ja fluorin vaikutusaikaa. Myös paljon käytetty triklosaani–sinkkisitraattiyhdistelmä puolestaan hidastaa plakin kasvua. Nämä molemmat ainesosat saattavat aiheuttaa mm. limakalvojen ja suun kuivumista.

Fluorittomat, luonnolliset vaihtoehdot
Jos haluat vähentää fluorihammastahnojen käyttöä syystä tai toisesta, vaihtoehtojakin löytyy. Fluorin voi myös nauttia erikseen esim. tabletteina.

Aloe vera
Aloe Vera sisältää luonnollisia, antiseptisia ainesosia, jotka auttavat pitämään suun terveenä. Se luo luonnollisen suojan bakteereita vastaan ja ehkäisee näin erilaisten tulehduksien ja suusairauksien syntyä. Säännöllisesti käytettynä se myös poistaa hampaiden värjäytymiä ilman kemikaaleja tai hankausta ja raikastaa hengityksen. Aloe Vera-hammastahnaa on turvallista käyttää myös lapsilla tai muilla henkilöillä, jotka saattavat niellä hammastahnaa.

Valikoimaamme kuuluu Aloe vera-hammastahna, joka sisältää aloe-geeliä, propolista (mehiläisvahauute), mentolia, vihreä tee-uutetta, natriumsahariinia, sorbitolia ja natriumbensoaattia.

Banbuhiili
Kosmetiikassa käytetty bambuhiilihiili on aktiivihiiltä, jota saadaan kuumentamalla hiiltä niin, että sen kemiallinen koostumus laajenee ja huokoisuus lisääntyy entisestään. Aktiivihiili imee itseensä myrkkyjä ja epäpuhtauksia ja sillä on myös antibakteerisia vaikutuksia. Tästä syystä bambuhiili sopii erittäin hyvin suun ja hampaiden hoitoon.

Valikoimastammme löytyvä, mintun makuinen bambuhiilihammastahna poistaa tummentumat hampaista vahingoittamatta kiillettä. Se siältää mineraaleja, jotka ehkäisevät suun tulehduksia ja kariesbakteeria sekä raikastavat hengityksen. Tätä hammastahnaa ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille.

Myös bambuhiilijauhe tarjoaa luonnonmukaisen ja turvallisen tavan valkaista ja puhdistaa värjäytymiä hampaista. Bambuhiilijauhe sopii myös lapsille ja hammasproteesien puhdistamiseen.

Aiheen tuotteita

Suunhuuhtelulaite

Suunhuuhtelulaite
22.00
◉ Heti varastosta
»